previous arrow
next arrow
Slider

O NAS

           Kebab Point to restauracja, której specjalnością jest kuchnia libańska. W naszych lokalach mogą Państwo zjeść wyśmienite potrawy, takie jak kebab, dania z grilla, dania wegetariańskie, sałatki i pyszne desery – wszystkie przyrządzane z największą starannością przez specjalistów kuchni libańskiej. Liban. To niewielki kraj o ogromnej, przebogatej historii oraz niezwykłej kuchni. Burzliwa historia Libanu, która ma swoje początki w czasach biblijnych, wpłynęła na różnorodność kulinarną i genialne połączenia smaków, jakie możemy znaleźć na libańskim stole. Potrawy tego regionu  noszą w sobie ślady panowania osmańskiego, znaczne akcenty tureckie, perskie,  ormiańskie, a  także wyraźne wpływy francuskie. Możemy się domyślić, iż ten tygiel kulturowy, w połączeniu z wrodzonym talentem kulinarnym Libańczyków zaowocował niezwykłą kuchnią, której popularność na całym świecie mówi sama za siebie.  Libańskie restauracje  znajdziemy w większości  światowych  metropolii. Wybierając się do Libanu, bądźmy gotowi na niezwykłą podróż kulinarną.  Warto pamiętać, że kuchnia libańska, poza niekwestionowanymi walorami smakowymi, posiada też inne wartości.  Zawiera cenne dla całego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, tahini), pełnowartościowe  białko  i magnez (min. ciecierzyca , witaminy i minerały  zawarte w świeżych ziołach, warzywach i owocach), olejki aromatyczne ułatwiające trawienie (mięta, kolendra). Kuchnia libańska bazuje na ziołach, przyprawach i aromatycznych sosach. Dzięki temu panuje w niej niesamowita różnorodność smaków, kolorów i aromatów. Kuchnia libańska to jedna z bardziej aromatycznych kuchni świata. Libańczycy, jak wszyscy z mieszkańców cybliskiego wschodu kochają baraninę i wołowinę. W restauracjach libańskich  posiłki opierają się przede wszystkim na przystawkach. Tradycyjny obiad powinien składać się z kilkunastu zimnych i ciepłych przystawek podawanych równocześnie. Do przystawek serwowane są placki tortilli, chlebek libański czy placki. Najbardziej znana przystawką która robi furorę jest hummus, czyli gęsta pasta z cieciorki z musem sezamowym,czosnkiem i sokiem z cytryny. Po przystawkach podawane są zazwyczaj dania mięsne bazujące na baraninie i wołowinie – szaszłyki, kotlety czy nadziewana warzywa. Deser w kuchni libańskiej to przede wszystkim baklawa. Ten słodki deser przygotowywany jest zazwyczaj z ciasta filo lub francuskiego przekładanego masą przygotowaną z orzechów i miodu. Aby ugasić pragnienie Libańczycy polecają herbatę z dużą ilością mięty, cynamonu i kardamonu. Liban to nie tylko świetna kuchnia, to także mieszanka kultur i tradycji. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś specjałów libańskiej kuchni, to czas spróbować. Zapraszamy do naszych lokali z kuchnią libańską, które zlokalizowane są w:

Śrem (ul. Piłsudskiego 2D/1)

Gostyń (ul. Poznańska 179)

 Oborniki (ul. Lipowa 11A)

Wągrowiec (ul. Kcyńska 67)